Astore Ponytraining
De mens als roofdier

In één adem met de bewering "het paard is een prooidier" wordt ook bijna altijd gesteld dat de mens een roofdier is. Maar ook dit is maar half-waar. De meeste mensen eten weliswaar vlees, maar niet uitsluitend. Mensen zijn dus geen carnivoren, zoals katten en honden, maar omnivoren, ofwel alleseters. Het feit dat vegetariërs een langere levensverwachting hebben dan mensen met een vleesrijk dieet, bewijst dat we alles behalve pure roofdieren zijn. 

Als wij dan qua voedsel geen pure roofdieren zijn, zijn we dat dan wel in ons gedrag? Ook die bewering houdt nauwelijks stand. Roofdieren verschillen zo enorm in hun manieren van jagen, dat er altijd wel overeenkomsten en verschillen te vinden zijn. De enige overeenkomst tussen jagers die op de loer liggen om toe te slaan, achter andere dieren aanjagen, gif spuiten, vallen zetten of hinderlagen opzetten, is dat ze het doden van anderen tot (noodzakelijk) levensdoel hebben verheven. En je hebt wel een heel pessimistische kijk op mensen als je denkt dat dat ook onze grootste drijfveer is. 

Voor mij persoonlijk is het wel duidelijk. Al sinds mijn zevende levensjaar ben ik vegetariër. Om een "roofdier" genoemd te worden, vind ik dan ook vreemd en misschien zelfs wat beledigend.