Astore Ponytraining
Workshops

Astore Ponytraining heeft drie gerichte workshops in de aanbieding, te weten: 

  • Kennismaking met het bitloos rijden
  • Obstakels nemen en angst overwinnen
  • Kennismaken met paarden voor ouders en anderen

Deze workshops worden op locatie gegeven, de ouder-workshop is ook te boeken in Heiloo. Dez workshops zijn geschikt voor bijvoorbeeld ponyclubs, maneges, pensionstallen of andere groepen. Heb je een eigen idee waar je met jouw groep een training in zou willen? Informeer naar de mogelijkheden. 

 

Bitloos rijden

Over het rijden zonder bit bestaan veel misverstanden. Zo denken mensen weleens, dat je een enorme band met je paard moet hebben om het te kunnen, dat controle, bv in het verkeer, een probleem is, of dat je zonder bit geen dressuur zou kunnen rijden of niet zou kunnen springen. 

In de praktijk zijn veel ruiters die het een keer proberen verbaasd over hoe makkelijk het is. Het rijden zonder bit geeft je de mogelijkheid te ontdekken hoeveel vertrouwen je paard in je heeft. Het is leuk om eens te proberen, het kan soms problemen in je training een ander inzicht geven en je kunt na afloop een ervaringsoordeel geven, in plaats van een vooroordeel. 

Deze workshop bestaat uit twee dagdelen. In het eerste deel maken we kennis met elkaar en kijken we welke verwachtingen er zijn. Denk je dat je er zo mee wegrijdt, of geloof je dat het met jouw paard erg moeilijk zal zijn? We bespreken verschillende bitloze optomingen, hoe deze werken en wat de voor- en nadelen zijn. In het tweede deel gaan we rijden met het door jou gekozen hoofdstel, in kleine groepjes. Wie het aandurft, mag rijden met een teugeldrukmeter. Hiermee kun je ontdekken hoeveel gewicht je op je teugels neemt en of deze aan beide kanten gelijk is. Dat is altijd spannend: sommigen denken dat hun hand niet zo goed is, maar dat blijkt reuze mee te vallen. Bij anderen kan het net andersom zijn. Durf jij de uitdaging aan? 

 

Obstakels nemen en angst overwinnen


Angst speelt bij veel ruiters en paarden een rol. Tijdens een workshop obstakelen groeit het vertrouwen spelenderwijs. Bovendien krijg je handvatten om je eigen angsten en die van je paard te hanteren en te overwinnen. 

Deze workshop bestaat uit een uitgebreide training met verschillende 'obstakels' die je in de natuur, maar ook op wedstrijden, kunt tegenkomen. We werken met hindernissen uit de western-trail, de TREC en uit mijn eigen praktijk. Voorbeelden zijn het lopen over zeil, onder 'laaghangende takken', slalom, balken, vliegengordijn, ballen, hek en brug. Welke hindernissen we kiezen hangt onder andere af van het terrein waar we trainen en het aanwezige materiaal; een deel wordt standaard meegenomen, maar het vervoeren van een brug is natuurlijk een moeilijke zaak. Een en ander wordt vooraf besproken. Deze workshop is te boeken per dagdeel en kan ook gecombineerd worden met een verkorte vorm van de workshop bitloos rijden, rijden met de teugeldrukmeter of grondwerk. 

Bij deze training komt het aan op rust en vertrouwen. Behendigheid, moed en precisie worden getest. Een leuke uitdaging, waarna je weet hoe je moet reageren wanneer je paard buiten niet langs een omgevallen boom durft of op een wedstrijd gespannen is in de baan. 

Na het verkennen (te voet) van het parcours trainen we in kleine groepjes, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. De ervaring leert dat de meeste paarden en pony's steeds meer durven en plezier krijgen in de training. Deze training is zowel onder het zadel als aan de hand te volgen. 

 

Kennismaken met paarden voor ouders en anderen

Heel wat ouders hebben er mee te maken: je kind is gek op paarden, terwijl je zelf niets van die beesten moet hebben. Of misschien wel bang bent. Of gewoon wilt weten of het allemaal wel veilig is. Speciaal voor deze ouders organiseren we deze workshop. Maar niet alleen ouders kunnen baat hebben bij deze workshop. Ook wanneer je bang bent voor paarden maar ze toch geregeld tegenkomt langs de weg, kan het heel nuttig zijn om een stapje dichterbij te doen. Je zult zien dat het allemaal best meevalt! 

Deze workshop bestaat uit twee ochtenden in Heiloo of een gehele dag op locatie. In het eerste deel maken we, veilig in de kantine, kennis met paarden. Wat zijn het voor dieren, schoppen ze echt als je erachter staat, en hoe zit dat met die oren in de nek? Wat moet je doen en wat vooral niet? We beginnen met een stukje theorie en oefenen een paar basistechnieken met elkaar. In het tweede deel gaan we naar de paarden. Veilig vanachter het hek kijken we naar hun gedrag. En wie durft, mag daarna tussen de paarden doorlopen, oefenen met het leiden, voeren en borstelen. Bang zijn hoeft niet: we werken met mijn 100% betrouwbare en lieve pony’s. En natuurlijk hoef je er niet op te gaan zitten. 

Na afloop van de cursus heb je een idee over hoe paarden in elkaar zitten. Je kunt je zoon of dochter helpen op de manege. Onredelijke angsten kun je loslaten en misschien begrijp je opeens iets van die paardenliefde!

 Scroll naar beneden voor de tarieven.