Astore Ponytraining
Laughing Mary -Ann, AKA Raven

Raven is mijn oudste pony. Ze is geboren in 1991 en ik kocht haar in 1997, als zesjarige dus. In het begin waren we geen al te best team. Ik had te weinig ervaring om zo'n jonge en soms angstige pony te begeleiden en zij begreep weinig van mijn ideeën over meedenken en lol maken. Logisch: ze was heel anders opgevoed... Maar in de loop der jaren werden we steeds hechter en verkenden we zo'n beetje alle takken van paardensport samen; we reden western en sprongen, we maakten lange buitenritten en waagden ons aan klassieke dressuur, endurance en later TREC. In 2004 kreeg ze een merrieveulen, dat ik Flynn noemde. Over haar lees je verderop meer. 

Raven is een wereldpony. Ze is het type paard dat altijd wil werken, maar goed kan aangeven als ze het genoeg vindt. Ze is heel zachtaardig en verwacht hetzelfde van anderen. Kleine kinderen kunnen met haar rijden, mits ze in alle rust aangeven wat ze willen. Maar net zo makkelijk neemt ze een ervaren ruiter mee op een flinke buitenrit of in een springparcours. 

In haar jonge jaren was ze vaak angstig. En haar idee over gevaar was simpel: zo hard mogelijk weg, de andere kant op. Ze werd dus reuze behendig in honderdtachtig graden draaien in volle galop en even hard terug naar huis. Nadat ik zo verschillende keren van haar rug werd geprojecteerd, leerde ik meegaan en en passant kreeg ik een erg stevige en meegaande zit, iets waar ik nog elke dag plezier van heb. Tegenwoordig speelt angst geen grote rol meer. Ze is ouder en wijzer geworden en is een stabiele factor op onze tochten.