Astore Ponytraining
Niets is altijd zo...

Deze wijsheid kreeg ik lang geleden aangereikt in een wat bovennatuurlijke sfeer. De zolderkamer was ingericht met Boeddha-beelden en natuursteen, een heus altaar, gedrappeerd met glinsterende stof en een schaal met kabbelend water. De geur van wierrook vulde de lucht. We hadden les in het leggen van de tarot, en onze lerares stelde, ernstig, beslist en op haast geheimzinnige toon: Niets is altijd zo. Kijk altijd naar de omstandigheden, het individu, de tijd, de plaats. Ga nooit blindelings af op wat je geleerd hebt, volg niet zomaar een leider, maar vertrouw op je gevoel.

Tarotkaarten leg ik nog maar heel zelden, maar deze wijsheid heb ik meegenomen in alles wat ik doe. Ook bij de paarden dus. Want wat wordt er veel beweerd in de paardenwereld, en wat zijn mensen vaak overtuigd van hun kennis, ervaring, hun eigen waarheid. Of je nu met topsporters praat, met recreatieruiters of natural trainers, iedereen heeft overtuigingen. Maar kloppen die wel? Is dat altijd zo? 

Op deze pagina vind je een aantal onderwerpen om over na te denken. Het zijn wat langere teksten, dus ga er even rustig voor zitten.