Astore Ponytraining
Edith Eri Louw


Net als zovelen ben ook ik al mijn hele leven bezig met paarden. Van huis uit kreeg ik het niet mee: ik was en ben de enige 'paardengek' in de familie. Ik moest dus zelf mijn weg vinden, via manegelessen en paardenvakanties. Al snel merkte ik dat ik me aangetrokken voelde tot de 'moeilijke' pony's en juist met die dieren goed kon opschieten.

Ik ging psychologie studeren en bleef als hobby paardrijden. Pas nadat ik afgestudeerd was, kwam mijn grootste wens uit; een eigen paard. Het werd een oudere Fjord, die ik Ciara noemde, en van haar heb ik de basis geleerd van mijn omgang met paarden. Voor mij was presteren op wedstrijden, dressuur en springen niet belangrijk. Ik wilde vooral buitenrijden en een hechte vriendschap opbouwen met Ciara. 

Zo kwam ik in de jaren negentig in aanraking met Natural Horsemanship, waar ik veel vond van wat ik zocht. Eerlijkheid, geweldloosheid, het paard als partner. Intussen had ik mijn beroep gemaakt van het schrijven: ik werkte voor verschillende paardenbladen en publiceerde boeken, zowel over paarden als romans. Ook werd ik lid van de NVVR en werd hoofdredacteur van de VrijRuiter. Op die manier deed ik enorm veel kennis op en kreeg de mogelijkheid op allerlei paardenbedrijven en bij trainers achter de schermen te kijken. Zoveel mensen, zoveel manieren om met paarden om te gaan. Ik leerde veel methodes kennen, volgde cursussen en workshops, en gebruikte wat bij mij paste. 

Ook mijn werk met paarden en pony's zelf ging door. Ik kocht een tweede pony, die ik Raven noemde, en trainde nu en dan  pony's voor anderen. Ik hechtte me niet aan één stroming of leraar, maar vond bij veel grote en kleinere namen uit de paardenwereld waardevolle puzzelstukjes.

De puzzel is nog lang niet compleet, de ontwikkelingen gaan voort. Hoewel ik gaandeweg mijn eigen manier heb gevonden, stel ik me steeds weer open voor nieuwe invalshoeken, andere ervaringen en gezichtspunten. Het doel is altijd een nog betere samenwerking met paarden. Maar de weg ernaar toe is veel belangrijker. 

Met die instelling help ik anderen. Pony's, paarden en hun mensen. ik kan je helpen een probleem op te lossen of een (nog) fijnere manier te vinden om samen te werken met je paard. Maar jij en je paard of pony zijn uniek. Jullie zullen samen je eigen manier vinden, je eigen puzzelstukjes aan elkaar leggen. 

Ik help je graag verder op weg. 

scrol verder naar onderen als je meer wilt weten over de rest van ons team: de pony's.